Arkiv 2018


November

Jeg har ny postadresse:

Hammersvej 3
3480 Fredensborg


Juni

Annette Edel og Rasmus Brohave – “Jeg møder et spøgelse”


Maj

TV2 ØstJylland: I Lysets Hus taler de med de døde

Af Jamilla Sophie Alvi og Louise Gram Søndergaard


13.05.2018
Landets eneste spiritistkirke ligger i Aarhus: I Lysets Hus taler de med de døde

I dag ligger landets eneste spiritistkirke i Aarhus. Men bevægelsen kan blomstre op igen, lyder det fra forsker og medium.
Hun tror på et liv efter døden.

At dem, der ikke er blandt os længere, kan tale igennem et menneske, der er trænet til at søge kontakt.

Og som sin far og mor tror hun på, at alle kan mestre kunsten at tale med de døde. Det er bare ikke alle, der nødvendigvis er gode til det, eller bør gøre det.

Bettina Thomsen er leder af Lysets Hus i Aarhus.

Engang lå der spiritistkirker og private cirkler, hvor et medium satte gæster i kontakt med de døde, i enhver større dansk by.

Bettina Thomsen er formand for Lysets Hus. Hun er i familie med den mand, der åbnede kirken helt tilbage i 1913. Foto: Privat

I dag står kun Lysets Hus tilbage.

Spørger man Bettina Thomsen er Lysets Hus i højere grad en forening for folk, der tror på et liv efter døden end en reel menighed, der dyrker den spritisme, der blomstrede frem i Danmark i slutningen af 1800-tallet og i første halvdel af 1900-tallet.

– Spiritistkirker er for nedadgående, men interessen for det åndelige har aldrig været større. På den måde tror jeg, at vi kun er i begyndelsen af en ny fase for alle os, der tror på, at guddomsbegrebet er en foranderlig størrelse. Folk mødes bare på en anden måde, end da jeg var barn, siger Bettina Thomsen til TV2 ØSTJYLLAND.

Mediet Annette Edel sidder på scenen til Klarsynsaften i Lysets Hus i Aarhus.

Hård træning

Bettina Thomsens fars onkel stiftede kirken i Aarhus i 1913. Hun overtog selv kirken i midten af 90’erne og bestyrer den i dag ved at arrangere såkaldte klarsynsaftener med forskellige medier, der ifølge hende er i kontakt med åndeverdenen.

Bettinas egen mor var en almindelig kristen pige fra landet. Hun hørte først om spiritismen, da hun forelskede sig.

– Hun følte, at hun måtte tage det med, fordi hun elskede ham. I dag er hun 82 år og stadig en del af Lysets Hus. Det var vigtigt for min mor, at min søster og jeg ikke skulle slæbes med til alle mulige seancer – hun ville ikke have, at vi blev for påvirkede. Vi skulle kunne vælge selv. Min søster tror i dag stort set som vi andre, men hun beskæftiger sig ikke med det. Jeg derimod valgte at gå ind i det som ret ung, siger Bettina Thomsen.

”At gå ind i det” er ikke at betale et medlemskab. Eller købe en klubtrøje.

Bettina Thomsen valgte at træne det, spiritister kalder ‘det mentale medieskab’. Hun mener, at alle som udgangspunkt har evnen til at tale med de døde.

– Ligesom vi alle kan lære at spille klaver. Nogle bliver rigtig gode til det, mens andre kun lærer at spille ’Frikadellens flugt over plankeværket’. Det kræver meget disciplin og meget træning. Det kræver også mennesker, der er skeptiske. Som medium kan du godt have svært ved at skelne mellem, hvad der er dig selv, og hvad der reelt er den åndelige verden. Derfor kræver det skeptiske folk – og en stærk psyke, siger Bettina Thomsen.

Folk er mødt op i Lysets Hus til klarsynsaften, fordi de enten er nysgerrige, tror på et liv efter døden eller søger kontakt med en afdød.

Havde ikke lært nye op

Da Bettina Thomsen overtog Lysets Hus, var der ikke flere medier tilbage. De gamle medier havde siddet for tungt på tronerne og havde ikke fået oplært nye. I det hele taget var spiritismen i krise.

Men med tv-serien Åndernes Magt i begyndelsen af 2000 kom der nyt fokus på medier. I dag trænes der medier i Lysets Hus, og Bettina Thomsen har ofte måtte afvise folk, som hun ikke fandt robuste nok til at udvikle den side.

Hvis du er psykisk syg, skal du ikke udvikle dine evner. Jeg har oplevet, at folk bliver vrede på mig, når jeg siger det til dem, men jeg hverken kan eller vil tage ansvar for det.

Bettina Thomsen, leder Lysets Hus

– Hvis du er psykisk syg, skal du ikke udvikle dine evner. Jeg har oplevet, at folk bliver vrede på mig, når jeg siger det til dem, men jeg hverken kan eller vil tage ansvar for det. Nogle i branchen siger, at der sidder mange potentielle medier på de psykiatriske afdelinger rundt omkring. Det kan også godt være, men det er en svær og farlig vej, hvor man nemt farer vild, siger Bettina Thomsen.

Når videnskaben tør tro

De personer, der i dag søger de såkaldte klarsynsaftener i Lysets Hus, er en blandet skare af folk, der beskæftiger sig med spiritismen og så en del, der af alle mulige årsager ønsker at få vished om et eventuelt liv efter døden, et sidste farvel, tak eller undskyld.

– Jeg tror, at spiritismen i en eller anden form kommer igen. I det øjeblik, hvor videnskabsmændene tør tro på noget andet og have en åbenhed, så vil der ske ting og sager, siger Bettina Thomsen.

At hun nævner videnskaben, er ikke uden grund. I 1900-tallet var der anerkendte forskere blandt spiritismens tilhængere. De troede, at videnskaben kunne finde beviser for, at det var muligt at kommunikere med afdøde.

Da bevægelsen rullede i slutningen af 1900-tallet, lå den i kølvandet på den krise, som kristendommen stod i på grund af darwinismen. Stammede mennesket fra Adam og Eva eller fra aberne? Her kunne man få bevist troen ved, at de døde gik rundt mellem gæsterne i en spiritistcirkel.

Spiritismen var forud for sin tid på nogle punkter. I USA var den meget politisk aktiv inden for kvindebevægelsen og ophævelse af slaveriet. Og videnskabsmænd i nobelprisklassen var med til at undersøge fænomenerne.

Ph.d. Jesper Vaczy Kragh

Ph.d. Jesper Vaczy Kragh, som er forsker ved Københavns Universitet, har nærstuderet bevægelsens udvikling. Han fandt, at selv om den i dag fremstår støvet og skæmmet af diverse skandalesager, der endda gav inspiration til revyviser, så var den dengang progressiv. Man behøvede ikke en præst. Man kunne få direkte kontakt til det åndelige.

– Og hvor folkekirkens præstestol var lukket for kvinder, så kunne de i spiritistbevægelsen få fremtrædende roller som medier. Spiritismen var forud for sin tid på nogle punkter. I USA var den meget politisk aktiv inden for kvindebevægelsen og ophævelse af slaveriet. Og videnskabsmænd i nobelprisklassen var med til at undersøge fænomenerne, fortæller Jesper Vaczy Kragh.

Skandalerne

I Danmark var spiritismens kendis-medier forsidestof i begyndelsen af 1920’erne og 1930’erne.

Danskerne flokkedes om folk, der kunne fremmane åndebankeri under bordet, få møbler til at bevæge sig, få musikinstrumenter til at spille – eller fremmane ånder, der gik rundt mellem gæsterne og sågar gav hånd.

Men så begyndte skandalesagerne at rulle.

Videnskabsfolk i Oslo i Norge satte sig for at undersøge, om det danske medie Einer Nielsen virkelig kunne få såkaldt ektoplasma til at flyde fra sine kropsåbninger.

Under et kontrolleret forsøg, hvor han var iklædt en hvid tætsiddende dragt, lykkedes det ham at snige noget gazebind gemt i endetarmen op til sin mund, så det kunne forestille ’ektoplasma’. Men et afføringsspor på dragten afslørede tricket.

I Danmark valgte en af landets førende læger, chefen for Rigshospitalets børneafdeling, professor Preben Plum, at undersøge, om et andet medie, Anna Meloni, virkelig kunne få en ånd ved navn Lazarus til at tale, banke under bordet og spille på instrumenter.

Han filmede ægteparret Meloni i smug og afslørende derved deres metoder. Sagen endte med at blive omtalt i et Liva Weel-revynummer, der blev en landeplage.

Fra bankeånder til klarsyn

Disse skandaler fik videnskabsfolkene til at forlade bevægelsen, der røg tilbage i medlemstal. Men trods afsløringerne er der stadig folk, der tror på dem.

Hvis man googler de skandaleramte mediers navne, så omtales de flere steder uden de kritiske afsløringer. De omtales i stedet som medier, der havde særlige evner.

Bettina Thomsen er blandt dem.

– I forhold til skandalerne, som altid fremhæves – hvilket også er ok – så fratager det ikke de enkelte mediers fantastiske evner. Både Meloni og Einer Nielsen ‘sad’ for videnskaben, men skandalerne sælger bedre. Plum udtalte mange år efter, at han var ked af, at afsløringen fik den psykiske forskning til at få fuldstændig i stå, mener Bettina Thomsen.

Far brugte Old Spice

I tiden efter de store skandaler skiftede spiritismen spor. Hvor det hidtil havde handlet meget om de fysiske manifestioner af ånderne, handlede det nu mere om, at ånderne kunne kontakte omverdenen gennem mediet.

Og forskningen i parapsykologi blev ugleset.

– Selv i dag er der fokus på at få afklaret, hvad der foregår. Der skete ikke alene det, at videnskabsmændene forlod bevægelsen. Men forskningen ændrede sig også i de år. Videnskaben har altid været afvisende over for det spirituelle område – men ikke dengang. I dag laver man store forsøg med kæmpe forsøgsdesign – og det arbejder ikke godt sammen med den psykiske forskning, siger Jesper Vaczy Kragh og fortæller, at der stadig er skeptikerforeninger, der går op i finde svar.

For hvad er det egentlig, der foregår, når et medie kan fortælle, at din far brugte Old Spice, som man ser i videoen nedenfor?

Svenne Jensen mistede sin far for seks år siden. Denne majaften, hvor han møder op i Lysets Hus, får han at vide, at hans far støtter hans livsbeslutninger. Faren er angiveligt ked af, at han aldrig rigtig fik sagt til Svenne Jensen, og at han var elsket. (se mere i videoen øverst)

– Jeg tror, at der er en del medier, der selv tror på det, de gør. I de miljøer bekræfter man også hinanden i, hvad der foregår, siger forsker ved Københavns Universitet Jesper Vaczy Kragh.

Men hvad tænker han så om Bettina Thomsens idé om, at spiritismen som bevægelse ikke er afblomstret for evigt?

– Ja, den kan komme igen. Den handler om spørgsmålet om livet efter døden – og det spørgsmål forsvinder aldrig, så jo. Lad os se, siger Jesper Vaczy Kragh.

Hvor går folk, der mangler svar, hen? Folk, der ikke fik sagt farvel?

Nogle går på jagt på Facebook, som i historien her, hvor 74-årige Peter Alstrup eftersøgte sit livs første kærlighed.

Andre forsøger at komme i kontakt med de døde. I videoen øverst i artiklen kan du komme med til klarsynsaften i Lysets Hus i Aarhus.


April

Arrangementer – klarsynsaftener, foredrag og sittings

Jeg holder løbende klarsynsaftener, sittings og andre arrangementer.

Se dem her:  https://www.facebook.com/pg/AnnetteEdelClairvoyant/events/